Gmail aanmaken

Direct aanmaken bij Gmail

Je kent vast wel het internetbedrijf Google. Google is met name bekend van de zoekmachine, maar biedt veel meer diensten aan. Denk aan Google Maps voor navigatie en Gmail. Deze laatste is een gratis e-maildienst. Om van deze diensten gebruik te kunnen maken, heb je een account nodig. Dit hoef je eenmalig te doen, waarna je vervolgens gebruik kunt maken van alle diensten van Google. Je hoeft dan alleen maar in te loggen.

Gmail is een online gratis e-mailservice van Google. Het is een van de meest gebruikte e-mail aanbieders wereldwijd. In Total maken naar schatting zo’n 425 miljoen mensen gebruik van Gmail. Naast particulieren maken ook steeds meer bedrijven gebruik van de e-mailservice. Sinds 2004 is het al mogelijk om gebruik te maken van de e-maildienst, echter waren er toen nog niet zo veel mogelijkheden als nu. Gmail maakt gebruikers in staat om tot wel 500.000 e-mails op te slaan in de opslagruimte. Dit is te vergelijken met de opslagruimte van de concurrenten zoals Yahoo! en Outlook. Je kunt via je telefoon, laptop of computer gebruik maken van Gmail. Voor de telefoon heeft Gmail een app ontwikkeld die te downloaden is. In totaal hebben al meer dan 1 miljard mensen de app gedownload en geïnstalleerd. Gmail biedt veel mogelijkheden en extra’s aan. Voorbeelden hiervan zijn een spamfilter en een integratie van sociale netwerken. Gmail is een goed beveiligde e-maildienst die gebruik maakt van een authenticatie in twee stappen. Hierdoor is je account altijd goed beveiligd.

Hoe werkt het?

Stap 1: Gmail account aanmaken

Wanneer je een account aanmaakt, krijg je een e-mailadres dat eindigt op @gmail.com. We leggen stapsgewijs uit hoe je een account aanmaakt:

 • Ga naar de website van Google voor het aanmaken van een account:
 • Op deze pagina zie je een invulveld. Deze gegevens moeten ingevuld worden voor het aanmaken van een account.
 • Vul je voor- en achternaam en een gebruikersnaam Deze laatste zullen mensen zien wanneer jij via de e-mail contact met ze hebt.
 • Bedenk een sterk wachtwoord en vul deze in beide velden in. Vul ook je geboortedatum en geslacht Klik hiervoor op de kleine driehoekjes.
 • Het mobiele telefoonnummer is nodig om te controleren of je eigenaar van het account bent. Later in het proces ontvang je een sms of spraakoproep. Vul je mobiele nummer in. Laat hierbij de eerste 0 weg.
 • Vervolgens wordt er nog gevraagd om je huidige e-mailadres. Dit is een alternatief e-mailadres, die Google gebruikt als er problemen zijn met je Google account of wanneer jij bijvoorbeeld je wachtwoord bent vergeten.
 • Vervolgens kun je kiezen of je Google wilt instellen als standaard startpagina. Dit is de eerste pagina die wordt weergegeven als jij je browser opent. Wil je dit niet? Vink deze optie dan uit.
 • Mogelijk vraagt Google nog om een bevestiging dat je geen computer bent. Dit wordt gedaan door een code van cijfers en letters. Typ deze over in het vak eronder. In de meeste gevallen zijn ze niet goed te lezen. Indien verkeerd, krijg je een ander woord of cijfers te zien om over te typen.
 • De laatste stap is de locatie. Deze staat standaard op Nederland.
 • Alle velden ingevuld? Dan kun je op de blauwe knop met ‘volgende stap’ klikken.
 • Je krijgt nu een scherm te zien met ‘privacy en voorwaarden’. Om de diensten van Google te kunnen gebruiken zal je akkoord moeten gaan met het privacy beleid en servicevoorwaarden van Google. Klik op ‘ik ga akkoord’.

Stap 2: Verifiëren Gmail account

Voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt, moet je eerst je account verifiëren. Dit kan door middel van een sms-bericht, spraakoproep of bevestiging via e-mail. Bij een spraakoproep wordt je gebeld door een computer. Deze leest twee keer de code voor.

 • Zet een stip voor de optie die je wilt gebruiken en klik op ‘doorgaan’.
 • Vul vervolgens de code in en klik op ‘doorgaan’. Er is nu een account aangemaakt. Op een volgende pagina kun je eventueel nog een Google+ profiel invullen. Dit kan eventueel ook nog in een later stadium. Klik op ‘nee, bedankt’.

Stap 4: Gebruik maken van diensten van Google

Je inschrijving is nu voltooid. Klik op ‘aan de slag’ en je bent meteen ingelogd op Google en je kunt gebruikmaken van alle Google-diensten.

 • Als je niet uitlogt, zal je altijd ingelogd blijven. Dit kun je zien door de balk bovenin. Hier staat uw naam. Daarnaast zie je een vierkant, welke bestaat uit negen kleine blokjes. Hier kun je kiezen van welke dienst je gebruik wilt maken. Het icoontje van een envelop met een rode M staat voor Gmail.
 • Om uit te loggen moet je (bovenin) op je naam klikken. Er verschijnt een lijstje, waaronder ‘uitloggen’. Klik hierop om je uit te loggen.

Stap 5: Inloggen bij Gmail

Vanaf nu kun je e-mailen en je inkomende mail beheren. Hiervoor zal je eerst moeten inloggen. Die doe je als volgt:

 • Ga naar gmail.com.
 • Log hier in met je gegevens – e-mailadres (van Google) en je wachtwoord. Je wordt doorverwezen naar je postvak in.

Stap 6: Postvak IN Gmail

Waarschijnlijk moet je even wennen, maar op zich is Gmail vrij gemakkelijk te hanteren. We leggen je uit hoe jij je postvak kan gebruiken:

 • Helemaal links staat een overzicht met alle mailmappen, waaronder ‘inbox’, ‘verzonden berichten’ en ‘concepten’.
 • Google zal standaard de inbox met alle inkomende mail weergeven. Klik op een e-mail om deze te lezen. Vervolgens verschijnt de inhoud van het bericht.
 • Deze mail beantwoorden? Rechtsboven zie je een aantal icoontjes staan, waaronder een pijltje dat naar links wijst (te midden van een sterretje en een driehoekje). Klik op het pijltje om de mail direct te beantwoorden.
 • Je hebt ook andere opties zoals, doorsturen, afdrukken enzovoort. Klik hiervoor op het driehoekje.

Stap 7: Opstellen van een bericht

Natuurlijk moet je ook weten hoe je een e-mail naar andere mensen kunt verzenden:

 • Links in van het scherm zie je een rode knop met ‘opstellen’. Hiermee kun je een bericht opstellen. Klik hierop.
 • Er verschijnt geen volledig nieuw scherm, maar een extra venster. Deze zal rechtsonder verschijnen. Je kunt gelijk beginnen met typen.
 • Typ bij ‘aan’ het e-mailadres van de ontvanger. Je kunt ook meerdere adressen invoeren. Laat er dan een spatie tussen.
 • Voor een cc of bcc kun je rechts klikken. Er verschijnt dan een extra regel. Cc staat voor carbon copy. Je stuurt dan een kopie van de e-mail – die oorspronkelijk voor iemand anders is bestemd – naar iemand toe. Meestal wordt deze optie gebruikt ter informatie. Bcc heeft hetzelfde principe, alleen zien anderen bij deze optie niet wie de kopie hebben ontvangen. Bij cc is dit wel het geval.
 • In het vakje ‘onderwerp’ typ je het onderwerp. Dit is het eerste wat iemand ziet als die jouw e-mail ontvangt. Vier je bijvoorbeeld je verjaardag? Typ dan bijvoorbeeld ‘Uitnodiging verjaardagsfeestje’.
 • Onder het onderwerp zie je een groot vlak. Hier kun jij je bericht opstellen.
 • Daaronder zie je nog een balkje met verschillende opties. Hier kun je onder andere het lettertype aanpassen. Je kunt ook vet, cursief en onderstrepen en kleuren gebruiken.
 • Bijlage toevoegen? Klik dan op het paperclipje. Er wordt een nieuw venster geopend en je kunt een bestand bijvoegen.
 • Klik op de blauwe knop met ‘verzenden’ en je bericht wordt verzonden. Het openstaande venster zal verdwijnen en postvak IN is weer volledig zichtbaar.

Dit zijn de bassistappen voor het aanmaken van een Google account en het gebruiken ervan.

Gmail adres aanmaken

Om gebruik te kunnen maken van Gmail heb je een Google account nodig. Met dit account kun je inloggen bij Gmail en kun je gebruik maken van andere diensten zoals YouTube, Google Play en Google Drive. Een van de voordelen is dat je niet langer meerdere accounts aan hoeft te maken om van deze diensten gebruik te kunnen maken. Voor nog meer handige diensten wordt het aangeraden om de Gmail app te downloaden op je telefoon. Deze app maakt het ontvangen en versturen nog gemakkelijker en biedt daarnaast vele extra’s. Zo kun je gebruik maken van een overzichtelijke inbox, een goede spamfilter zodat je account goed beveiligd is en blijft, 15 GB gratis opslagruimte en ondersteuning voor meerdere accounts.

Google account aanmaken

Je kunt heel eenvoudig een nieuw Google account aanmaken via de website van Google. Voor het aanmaken van een nieuw account heb je veel gegevens nodig. Voorbeelden van gegevens die je in moet vullen zijn je voornaam, achternaam, gebruikersnaam, wachtwoord, geboortedatum, geslacht, mobiele telefoonnummer en je huidige e-mailadres. Het e-mailadres dat je aanmaakt zal altijd eindigen op @gmail.com. De gebruikersnaam zal de tekst zijn die voor @gmail.com zal komen te staan. De gebruikersnaam mag zowel hoofdletters bevatten als letters, cijfers en punten. Het is niet mogelijk om een al bestaand Gmail e-mailadres te gebruiken. Je mobiele telefoonnummer kan gebruikt worden wanneer je bijvoorbeeld je wachtwoord bent vergeten of om je account te beschermen. Nadat je al deze gegevens hebt ingevuld zal je account aangemaakt zijn en zul je toegang krijgen tot Gmail. Je kunt dus direct beginnen met het ontvangen en het versturen van e-mail.

Inloggen bij Gmail

Je kunt heel eenvoudig inloggen bij Gmail door je Google account te gebruiken. De inloggegevens van je Google account, je e-mailadres en het bijbehorende wachtwoord, kun je gebruiken om toegang te krijgen tot de e-mailservice. Wanneer je problemen hebt met inloggen, bijvoorbeeld omdat je je wachtwoord bent vergeten, kun je via internet je mobiele telefoonnummer of het e-mailadres dat je tijdens de registratie van je Google account hebt opgegeven. Je zult na het invullen van deze gegevens een nieuw wachtwoord voor je Google account aan kunnen maken waarna het direct mogelijk is om weer in te loggen. Nadat je hebt ingelogd en nadat je klaar bent met het ontvangen en versturen van e-mail is het belangrijk om weer uit te loggen wanneer je een openbare computer hebt gebruikt. Wanneer je je eigen laptop of computer gebruikt kun je er voor kiezen om ingelogd te blijven. Op deze manier hoef je niet iedere keer opnieuw in te loggen wanneer je toegang wilt tot je e-mail.

Mogelijkheden Gmail

Gmail biedt vele mogelijkheden aan naast het ontvangen en verzenden van e-mail. Zo is Gmail voorzien van een goede spamfilter die er voor zorgt dat je niet alleen heel eenvoudig e-mail als spam kunt markeren, maar dat je ook minder snel spam zult ontvangen. Het als spam gemarkeerde bericht zal namelijk voorkomen dat vergelijkbare e-mail verzonden zullen worden naar anderen of naar jezelf. Gmail biedt daarnaast de mogelijkheid aan om e-mail te ontvangen en versturen via je telefoon door gebruik te maken van de app. Gmail kan daarnaast geïntegreerd worden met sociale netwerken zoals Google+. Met Gmail is het ook mogelijk om te bellen met anderen door middel van het e-mailaccount. Het is gratis om te bellen van en naar de Verenigde Staten, Canada en overige landen. Het is niet gratis wanneer je wilt bellen met andere landen. Deze functie wordt ook wel Google Voice genoemd. Ten slotte kun je gebruik maken van Google Search wanneer je in je e-mail wilt zoeken naar een specifieke e-mail, een opgeslagen bestand in Google Drive of een gebeurtenis in de Google Agenda.

Gmail op je telefoon, laptop of computer

Inloggen bij Gmail is mogelijk vanaf je laptop, computer of telefoon. Via je laptop of computer dien je hiervoor naar de website van Google te gaan waar je vervolgens in kunt loggen. Je kunt op 2 manieren gebruik maken van Gmail op je telefoon. De eerste optie is door het downloaden van de Gmail app. Via deze app kun je heel eenvoudig je e-mail checken en e-mail versturen. De app zal een notificatie versturen wanneer je een nieuwe e-mail ontvangt zodat je altijd op de hoogte wordt gesteld van nieuwe berichten. Wanneer je liever geen app download op je telefoon is het natuurlijk altijd mogelijk om je Gmail account in te stellen op je telefoon. Het instellen van een nieuw e-mailadres op je telefoon kan lastig zijn omdat je hiervoor een aantal gegevens nodig hebt over de servers.

IMAP en SMTP servers Gmail

De IMAP gegevens van Gmail
Inkomende server
imap.gmail.com
Beveiligingstype SSL
Poort 993
Gebruikersnaam: Uw Gmail-emailadres
Wachtwoord: Uw Gmail-wachtwoord

Uitgaande server
smtp.gmail.com
Beveiligingstype TLS
Poort 587
Gebruikersnaam: Uw Gmail-emailadres
Wachtwoord: Uw Gmail-wachtwoord

De POP3 gegevens van Gmail webmail
Inkomende server
pop.gmail.com
Poort 995
Beveiligingstype SSL
Gebruikersnaam: Uw Gmail-emailadres
Wachtwoord: Uw Gmail-wachtwoord

Uitgaande server
smtp.gmail.com
Beveiligingstype TLS
Poort 587
Gebruikersnaam: Uw Gmail-emailadres
Wachtwoord: Uw Gmail-wachtwoord