Outlook aanmaken

Direct aanmaken bij Outlook

Outlook en Hotmail zijn nog niet zo lang geleden samengegaan. Dit betekent dat je – bij het aanmaken van een account – de keuze hebt uit twee verschillende e-mailadressen, namelijk @outlook.com en @hotmail.com. Beiden zijn van Microsoft. Maak je een Outlook account aan, dan betekent dat je deze kan gebruiken voor meerdere diensten van Microsoft. We leggen uit hoe je een Outlook e-mailadres aanmaakt.

Outlook aanmaken

Stap 1: aanmaken account

Het maken van een outlookadres is vrij gemakkelijk. Dit doe je als volgt:

 • Ga naar de site van Outlook.com. Je komt op de inlogpagina van Outlook terecht.
 • Onder de blauwe balk voor inloggen zie je de tekst ‘Geen account?’ met in blauwe letters ‘Maak er een’. Klik hierop. Je komt op een invulformulier terecht.
 • Hier moet jij al je persoonlijke gegevens invullen. Wanneer je met je cursor in een bepaald veld gaat staan, zal je zien dat aan de rechterkant (aan het einde van de invulvelden) een korte toelichting wordt gegeven. Deze kun je eventueel ook raadplegen.
 • De voor- en achternaam die je invult is te zien voor al je contacten. Zorg daarom voor een correcte naam en gebruik hoofdletters.
 • De gebruikersnaam is het e-mailadres dat je aanmaakt. Hiervoor kun je het beste een combinatie doen van je voor- en achternaam. Bijvoorbeeld voorachternaam@outlook.com. Outlook controleert dan gelijk of het desbetreffende account vrij is. Een rode balkomlijning betekent dat deze niet vrij is. Bedenk dan een ander adres. Bijvoorbeeld achternaam_voornaam@outlook.com
 • Je hebt de keuze uit @outlook.com en @hotmail.com. Hij is standaard ingesteld op @outlook.com.
 • Kies een sterk wachtwoord van totaal 8 tekens. Hiervan moeten er minstens twee speciale tekens zijn. Denk aan een hoofdletter, kleine letters, cijfers en symbolen.
 • Voer het wachtwoord daaronder nog een keer in, om te controleren of je de juiste hebt. Onthoud dit wachtwoord goed. Deze heb je later nodig om weer in te kunnen loggen.
 • Vul de rest van de gegevens in, waaronder Land/regio, Geboortedatum en geslacht.
 • Er wordt om een telefoonnummer en alternatief e-mailadres gevraagd. Dit is om je wachtwoord opnieuw op te kunnen vragen, indien je deze vergeten bent.
 • Vervolgens moet je bewijzen dat je geen robot bent. Dit doe je door de blauwe tekens over te typen. Voer deze in onder aan de balk. Kun je ze niet goed lezen? Klik dan op ‘andere tekens’. Je krijgt dan andere tekens te zien.
 • Daaronder staat ‘Stuur mij e-mail met aanbiedingen van Microsoft.’ Het advies is om deze uit te vinken, anders ontvang je heel veel mail van Microsoft.
 • Klik vervolgens op de blauwe balk met ‘account maken’. Door hier op te klikken ga je gelijk akkoord met de voorwaarden van Microsoft.
 • Je account is aangemaakt.

Inloggen bij Outlook
Er zijn verschillende manieren om in te loggen en je email te lezen. De meest gebruikte methode is door middel van de website van Outlook. Hierbij hoeft er geen software geïnstalleerd te worden op je laptop of computer. Eenmaal ingelogd kun je al je e-mail beheren. Outlook biedt je op dit gebied nog wat extra mogelijkheden. Bijvoorbeeld door e-mail van een bepaalde afzender meteen in een bepaalde map te laten plaatsen. Dit kun je als volgt doen:

Maken van mappen:

 • Klik hiervoor met de rechtermuisknop op Postvak IN.
 • Klik vervolgens op ‘nieuwe map’.
 • Er verschijnt een venster. Hier kun je een naam kiezen. Bijvoorbeeld bankzaken, familie of zakelijk. Kies wat voor type map het moet zijn en waar deze in de boomstructuur (links) moet komen te staan.
 • Klik daarna op OK.

Regels maken in outlook:

 • Na het maken van een aantal mappen kun je regels maken. Dit wil zeggen dat je deze toewijst aan alle inkomende email. Ga hiervoor naar de berichten in Postvak IN. Klik met de rechtermuisknop op een e-mailbericht.
 • Kies ‘regels’ en vervolgens ‘regels maken’. Hier kun je twee regels instellen. Namelijk de voorwaarde van een bepaalde e-mail (voordat Outlook hier een actie over uitvoert) en welke actie Outlook uitvoert, nadat er is voldaan aan een bepaalde voorwaarde. Bijvoorbeeld de naam van een afzender. Kies bijvoorbeeld de naam van een familielid en laat deze plaatsen in de aangewezen map.

Inloggen via de website van Outlook

Inloggen doe je door middel van je gebruikersnaam/e-mailadres en wachtwoord. Dit doe je als volgt:

 • Ga naar de website van outlook: outlook.com.
 • Hier zie je in het groot ‘aanmelden’, met daaronder een invulveld. Vul hier je gebruikersnaam in. Dit is hetzelfde als je emailadres van outlook.
 • Klik op de blauwe knop met ‘volgende’.
 • Voer hier het bijbehorende wachtwoord in en klik op de blauwe knop met ‘aanmelden’.

Inloggen door middel van een e-mailprogramma (computer)

Het is tevens mogelijk om e-mail te lezen en te beheren door middel van een speciaal programma op de computer of laptop. Deze wordt de emailcliënt genoemd en wordt geïnstalleerd op de computer. Het programma download al je email vervolgens van het internet. Het voordeel is dat je ook zonder internetverbinding (achteraf) e-mails kunt lezen. De meest gebruikte zijn outlook express of Windows live mail.

Inloggen met outlook express

Meestal is een emailcliënt aanwezig op een computer. Indien je de nieuwste office hebt geïnstalleerd is de kans groot dat het programma erop staat. Wees je er dan wel van bewust dat de allerlaatste versie geen offline emailcliënt is, maar een webapplicatie. In dit geval is er wel internetverbinding nodig om email te kunnen lezen.

Het kan echter zijn dat het programma er niet standaard op staat. In dit geval is een dergelijk programma ook te downloaden via een speciale downloadwebsite, zoals http://outlookmailer.eu/outlook-express/downloaden.

Inloggen met Windows live mail

Een ander programma om je outlook e-mail te lezen is via Windows Live Mail. Via live mail kun op meerdere e-mailaccounts inloggen. Dit hoeft niet alleen van Outlook te zijn, maar bijvoorbeeld ook van Hotmail, Yahoo en Gmail. Zo heb je al je postvakken bij de hand en hoef je niet bij verschillende in te loggen.

Windows Live Mail is niet standaard aanwezig op een computer. De laatste versie is te downloaden via: http://outlookmailer.eu/windows-live-mail/downloaden/

Outlook mailadres

Om gebruik te kunnen maken van Outlook heb je een Microsoft account nodig. Met dit account zul je toegang krijgen tot veel handige extra’s. Zo krijg je met dit account toegang tot de store waar je apps, films en muziek kunt downloaden. Tevens krijg je toegang tot OneDrive waarmee je gratis online bestanden op kunt slaan. Op deze manier heb je overal, waar je ook bent, toegang tot al je bestanden. Je kunt daarnaast je Outlook account koppelen aan Office zodat je altijd je documenten en bestanden kunt aanpassen en bewerken. Zo kun je onderweg bijvoorbeeld heel eenvoudig bestanden ontvangen, bewerken en vervolgens weer opsturen. Een andere dienst waarbij je in kunt loggen met je account is Skype. Met Skype kun je gratis bellen en chatten met je vrienden, familie en collega’s. Ten slotte kun je met je account inloggen bij Xbox Live. Door al deze extra’s is Outlook een erg handige online e-maildienst waarmee je veel meer kunt dan alleen e-mail versturen en ontvangen.

Emailadres van Outlook.com

Wanneer je graag gebruik wilt gaan maken van de e-mailservice van Outlook dan kun je je heel eenvoudig registeren via de website van Outlook. Om dit te doen ga je naar de website van Outlook en klik je op de knop registeren. Vervolgens kom je terecht bij het scherm waar je je account aan kunt maken door je gegevens in te vullen. De benodigde gegevens zijn onder andere je voornaam en je achternaam, je gebruikersnaam en wachtwoord, je land of regio, je geboortedatum en je geslacht. Om je account te beveiligen kun je je telefoonnummer invoeren of een alternatief e-mailadres. Wanneer je bijvoorbeeld je wachtwoord bent vergeten zult je via een van deze opties je wachtwoord kunnen herstellen. Je wachtwoord herstellen kan via de website van Outlook. Nadat je je telefoonnummer of een alternatief e-mailadres hebt ingevuld zal je een bericht of een e-mail ontvangen met een uitleg over hoe je een nieuw wachtwoord kunt aanmaken.

Inloggen bij Outlook

Inloggen bij je e-mail is heel eenvoudig. Om dit te doen ga je naar de website van Outlook en klik je vervolgens op de knop aanmelden. Je kunt je heel eenvoudig aanmelden bij Outlook door middel van je e-mailadres, je telefoonnummer of je Skype-naam. Vervolgens die je het bijbehorende wachtwoord in te voeren. Nadat je dit hebt gedaan ben je ingelogd en zal je toegang krijgen tot al je e-mail. Met deze inloggegevens zul je ook in kunnen loggen bij de Store, OneDrive, Bing, MSN, Office, Skype en Xbox Live. Wanneer je het wachtwoord van dit account bent vergeten dan kun je deze heel gemakkelijk herstellen via de website van Outlook. Je kunt op de website je mobiele telefoonnummer invoeren of het alternatieve e-mailadres dat je hebt ingevuld tijdens de registratie van je account. Je zult hierna via een bericht of een e-mail de mogelijkheid krijgen om je wachtwoord te herstellen. Na het herstellen van je wachtwoord zal je dit wachtwoord altijd moeten gaan gebruiken, dus ook wanneer je weer weet wat je oude wachtwoord was.

Mogelijkheden Outlook mail

Door gebruik te maken van Outlook kun je gebruik gaan maken van vele extra’s. Met Outlook zelf kun je heet gemakkelijk e-mail ontvangen en versturen, je e-mail archiveren of verwijderen en je e-mail opslaan als concepten. Je kunt je e-mail heel gemakkelijk archiveren in vele verschillende mappen. De standaard mappen zijn Postvak In, Ongewenste e-mail, Concepten, Verzonden Items en Verwijderde Items. Je kunt zelf meerdere mappen aanmaken om zo al je e-mail heel overzichtelijk op te slaan. Wanneer je Outlook gebruikt op je eigen laptop of computer dan kun je er voor kiezen om je e-mailadres en wachtwoord op te slaan. Door dit te doen hoef je niet langer deze gegevens in te vullen wanneer je in wilt loggen bij Outlook. Het is echter niet verstandig om dit te doen wanneer je inlogt op een openbare laptop of computer of wanneer je gebruik maakt van een laptop of computer die niet van jou is.

Outlook op je telefoon, laptop of computer

Inloggen bij Outlook gaat heel gemakkelijk vanaf je laptop of je computer. Wanneer je onderweg bent zal dit echter niet mogelijk zijn. Als je toch je e-mail wilt kunnen checken kun je de app van Outlook downloaden. Door deze app te gebruiken zul je op elk moment van de dag je e-mail kunnen checken en versturen. Een ander voordeel van deze app is dat je de app kunt integreren met bijvoorbeeld je contacten of je agenda. Zo zal een bevestigde afspraak direct in je agenda worden geplaatst zodat je nooit meer een afspraak vergeet. Wanneer je de app van Outlook niet kan of niet wilt downloaden kun je uiteraard ook dit e-mailadres instellen op je telefoon. Je zult dan e-mail kunnen ontvangen en versturen via je telefoon. Je kan het Outlook account in dit geval niet integreren met bijvoorbeeld je agenda.

IMAP en SMTP servers

De IMAP gegevens van Outlook
Inkomende server
imap-mail.outlook.com
Beveiligingstype SSL
Poort 993
Gebruikersnaam: Uw Outlook-emailadres
Wachtwoord: Uw Outlook-wachtwoord

Uitgaande server
smtp-mail.outlook.com
Beveiligingstype TLS
Poort 587
Gebruikersnaam: Uw Outlook-emailadres
Wachtwoord: Uw Outlook-wachtwoord

De POP3 gegevens van Outlook webmail
Inkomende server
pop-mail.outlook.com
Poort 995
Beveiligingstype SSL
Gebruikersnaam: Uw Outlook-emailadres
Wachtwoord: Uw Outlook-wachtwoord

Uitgaande server
smtp-mail.outlook.com
Beveiligingstype TLS
Poort 587
Gebruikersnaam: Uw Outlook-emailadres
Wachtwoord: Uw Outlook-wachtwoord